lauantai 20. huhtikuuta 2013

Sämpyläinen vuokaleipä


No niin, nyt sain aikaiseksi tehdä leipää. Lähdin liikkeelle helposta vuokaleivästä.
Hyvä idea, koska onnistumisen ilo oli taattu. Ja mikäpä voisi voittaa tuoreen leivän tuoksua.

Ohjeen pohjan löysin www.kotikokki.net reseptihausta. Jauhoja ja hiutaleita muutin kaapista löytyvien aineiden mukaiseksi.

Taikina
0,5 l vettä
1 pussi kuivahiivaa
2-3 tl suolaa
2-3 rkl siirappia
1dl neljänviljan hiutaleita
5dl sämpyläjauhoja
n. 3dl vehnäjauhoja

Pinnalle ja vuoan voiteluun
voita
2rkl siemensekoitusta rouhittuna

  • Sekoita kuivahiiva 1dl vehnäjauhoja.
  • Sekoita lämpimään veteen (42 astetta) jauho/hiivaseos, suola, siirappi ja hiutaleet. Sekoita ja anna käynnistyä liinan alla puoli tuntia.
  • Puolen tunnin jälkeen taikina on turvonnut ja kuplii. Sekoita sekaan jauhot vähitellen.
  • Taikina saa olla hieman löysää.
  • Peitä taikina vielä liinalla ja anna kohota puoli tuntia.
  • Laita uuni kuumenemaan 225 astetta. Voitele vuoka ja siirrä taikina siihen. Peitä liinalla ja odota, että uuni on valmis.
  • Uunin kuumettua ripottele siemeniä koristukseksi pintaan ja paista vuokaleipää reilu puoli tuntia! (alaosassa)



sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Pääsiäisen persikkarahkapiirakka


Pääsiäiseen kuuluu mielestäni persikkarahkapiirakka. Olen tehnyt piirakkaa jo useampana vuonna, mutta nyt löysin mielestäni paremman reseptin. Täytteessä maistuu kivasti sitruuna ja ulkonäkökin on herkullisempi kun persikat tulevat hyytelösokerin kanssa tortun päälle.  


Murotaikina pohja (Kinuskikissa blogista)

125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Vatkaa muna sekaan. Lisää vehnäjauho-leivinjauhe-vaniljasokeriseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti.

Täyte

1 tlk (250 g)maitorahkaa
1 tlk (2 dl)vispikermaa
3kananmunaa
1sitruunan raastettu kuori
1/2 dlsitruunanmehua
3/4 dlsokeria
2 tlvanilliinisokeria
Pinnalle

2 tlk (à 410g)persikkaviipaleita
1 dlvettä
1/2 dlhyytelösokeria

Vaihe 1
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle
Vaihe 2
Sekoita rahkan joukkoon vispikerma, munat, sitruunan raastettu kuori ja mehu, sokeri sekä vanilliinisokeri. Kaada täyte vuokaan ja paista torttua 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.
Vaihe 3
Anna tortun jäähtyä. Valuta persikkaviipaleet hyvin ja asettele ne tortun pinnalle kauniisti. Kiehauta vesi ja lisää hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Kun liemi kiehahtaa uudelleen nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä pari minuuttia. Lusikoi lientä persikoiden päälle ensin ohuelti sitten runsaammin. Tarjoa persikka-rahkapiirakka kylmänä. Ohje Pirkan sivuilta.

Mangotuorejuustopulla


Mangotuorejuustopullaan sain idean äidiltäni. Hän oli tehnyt appelsiinituorejuustopullaa.
Tuorejuuston lisääminen pullaan oli minulle ihan uusi juttu. Alla tekovaiheen kuvissa myös omenamarmeladi täytteellä olevia pullia. Seuraavasta ohjeesta tuli kaksi pellillistä. Ohje Houkuttelevaa ruokaa keräilysarjasta.

Taikina

75g voita
3dl maitoa
40g hiivaa
3/4 dl sokeria
1/2 tl suolaa
n. 8dl vehnäjauhoja

32 paperivuokaa

Voiteluun 1 muna ja halutessasi raesokeria. 

Täyte

250g mangotuorejuustoa
1 keltuainen
1/2 dl sokeria
1/2 dl hasselpähkinärouhetta

  1.  Sulata voi. Lisää maito. Kuumenna kädenlämpöiseksi
  2.  Murenna hiiva kulhoon. Kaada maito-voi seos hiivan päälle. Sekoita kunnes hiiva liukenee.
  3.  Lisää kuivat aineet. Jauhoja niin kauan että taikina irtoaa kulhon reunoista. Itse jätän taikinan   aika löysäksi, silloin pullista tulee pehmeitä.
  4.  Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla lämpimässä.
  5.  Leivo pullat valmiiksi
  6.  Kohota valmiit pullat uunin lämpiämisen ajan.
  7.  Voitele munalla. Ripottele päälle raesokeria. 
  8.  Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.




Fiscake, friteeratut sipulirenkaat ja sitruunamajoneesi



Ruokana tänään hauesta tehtyjä kalakakkusia, öljyssä paistettuja sipulirenkaita ja itsetehtyä sitruunamajoneesia. Täman ruoan tekemisessa vierähtää tovi, mutta jos pitää ruoanlaitosta, mitäpä se haittaa. 


Fiscake
400g haukea
300g perunaa
1 muna
50g kevätsipulia
1/2 ruukkua korianteria
1 punainen chili
1 valkosipulinkynsi
suolaa, valkopippuria
1 sitruunan raastettu kuori

Kypsytä hauki ja keitä perunat. Pilko muut täytteet ja ja raasta sitruunan kuori.
Muussaa perunat ja hauki. Sekoita kaikki aineet keskenään. Muotoile massasta sopivan kokoisia pihvejä. Paista voissa.

Sipulirenkaat

Leikkaa sipulit noin 1,5 cm levyisiksi renkaiksi. Valmista taikina.

3dl vehnäjauhoja
2dl piimää
loraus vichyä
1tl suolaa

Kuumenna reilusti öljyä kattilassa. Kasta sipulirenkaat taikinassa ja paista sen jälkeen öljyssä.

Sitruunamajoneesi

2 keltuaista
öljyä
1tl sinappia
suolaa, mustapippuria
1 sitruunan mehu

Erottele keltuaiset. Vatkaa keltuaisia voimakkaasti samalla kun kaadat ohuena norona öljyä. Vatkaa niin kauan että seos emulgoituu eli muuttuu "köntiksi". Sen jälkeen voit huolettomammin lisätä öljyä niin että saat koostumuksesta sopivan löysää. Lopuksi lisää muut aineet.

lauantai 2. maaliskuuta 2013

Foccacia ja bresaola salaatti

Olen miettinyt pitkään, että olisi kiva tehdä leipää itse. Lähestyin aihetta kokeilemalla foccacian tekoa. Uskomattoman helppoa. Vain kerran tarvitsi liata kädet taikinaan. Siinä se kohosi pellillä suoraan leiväksi ilman leipomisvaihetta. Kyytipojaksi tein italialaisesta ilmakuivatusta naudanlihasta salaatin.

Foccacia

taikina:
5dl vettä
3/4 pkt hiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
8 dl vehnäjauhoja
1dl oliiviöljyä

vuokaan:
4rkl oliiviöljyä
2tl karkeaa suolaa
rosmariinia, timjamia, oliiveja

  1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen.
  2. Lisää kuivat aineet sekä öljy.
  3. Vaivaa taikinaa aineiden sekoittamisen jälkeen noin 5minuuttia.
  4. Voitele pellillä oleva leivinpaperi öljyllä.
  5. Levitä taikina pellille.
  6. Kohota puoli tuntia liinan alla, lämpimässä paikassa.
  7. Voitele varovasti kohonnut taikina öljyllä.
  8. Painele oliivit siihen.
  9. Ripottele yrtit ja karkea suola.
  10. Paista 225 asteessa 15 minuuttia



Bresaola salaatti

  • salaatti sekoitus, esim. tuoreita salaatinlehtiä, rukolaa, lollorossoa, mini romainea.
  • verkkomelonia
  • kirsikkatomaatteja
  • mozzarellaa
  • salaatisiemensekoitus

torstai 28. helmikuuta 2013

Lohikiekot ja perunaratatouille

Tänään söimme Yhteishyvän ohjeella tehtyä lohta ja perunaratatouillea. Taisin saada uuden lempiruoan. Oikein makoisaa! http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/lohikiekot-ja-perunaratatouille/014022



Ohjeesta poiketen, vaihdoimme paseeratun tomaatin kuorittuihin luomu tomaatteihin (myös purkkitavaraa). Peruna sai kypsyä rauhassa kun lisäsimme kuullottamisen jälkeen kasvislientä pannulle.

perjantai 22. helmikuuta 2013

Poromunakas

Blinien ylijääneistä aineista teimme seuraavana aamuna poromunakasta.


Munakasmassa:

4 kananmunaa (2munaa jäi yli edellisillan blinitaikinasta, kun keltuaisten erotusoperaatio meni pieleen ;)
1dl maitoa/smetanaa
1dl punaleima emmental juustoraastetta
suola, pippuri, persiljasilppu

"Täyte":

kylmäsavuporoa
3 perunaa siivuina
sipuli
suolakurkku


  1. Sekoita munakasmassan ainekset
  2. Pilko täytteen ainekset
  3. Kuullota voissa pannulla perunasiivuja ja sipulia 
  4. Lisää täytteen muut ainekset
  5. Kaada munakasmassa pannulle
  6. Paista miedolla lämmöllä kunnes munakas on hyytynyt (älä sekoita!)