torstai 28. helmikuuta 2013

Lohikiekot ja perunaratatouille

Tänään söimme Yhteishyvän ohjeella tehtyä lohta ja perunaratatouillea. Taisin saada uuden lempiruoan. Oikein makoisaa! http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/reseptit/lohikiekot-ja-perunaratatouille/014022



Ohjeesta poiketen, vaihdoimme paseeratun tomaatin kuorittuihin luomu tomaatteihin (myös purkkitavaraa). Peruna sai kypsyä rauhassa kun lisäsimme kuullottamisen jälkeen kasvislientä pannulle.

perjantai 22. helmikuuta 2013

Poromunakas

Blinien ylijääneistä aineista teimme seuraavana aamuna poromunakasta.


Munakasmassa:

4 kananmunaa (2munaa jäi yli edellisillan blinitaikinasta, kun keltuaisten erotusoperaatio meni pieleen ;)
1dl maitoa/smetanaa
1dl punaleima emmental juustoraastetta
suola, pippuri, persiljasilppu

"Täyte":

kylmäsavuporoa
3 perunaa siivuina
sipuli
suolakurkku


  1. Sekoita munakasmassan ainekset
  2. Pilko täytteen ainekset
  3. Kuullota voissa pannulla perunasiivuja ja sipulia 
  4. Lisää täytteen muut ainekset
  5. Kaada munakasmassa pannulle
  6. Paista miedolla lämmöllä kunnes munakas on hyytynyt (älä sekoita!)



Blinit lisukkeilla

Tarjosimme tänään vieraille blinejä maukkailla lisukkeilla. Täytteenä oli poroa, sienisalaattia, mätiä, smetanaa, tilliä ja sipulia. Blinithän ovat venäläinen ruoka, joten näiden lisäksi tarjolla oli rajanaapurimme tapaan suolakurkkua dipattuna hunajaan ja smetanaan.





3 dl maitoa
10 g hiivaa (¼ palaa)
1 tl suolaa
2 tl sokeria
2 dl kermaviiliä tai jogurttia
1 dl vehnäjauhoja
2½dl tattarijauhoja
1-2 keltuaista
1-2 valkuaista 

Paistamiseen:
  • voita
1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri, huoneenlämpöinen kermaviili tai jogurtti sekä vehnä- ja tattarijauhot.
2. Nosta kulho kuumaa vettä sisältävän astian päälle, peitä kannella ja jätä kohoamaan 1-2 tunniksi.
3. Kun juuri on noussut, lisää keltuaiset ja kovaksi vaahdoksi vatkattu valkuaiset.
4. Paista blinit voissa

Porotäyte:

100g kylmäsavuporoa
1,5dl smetanaa
1 suolakurkku
mustapippuria


Pöydän koristeiksi saimme tuomiseksi tämän kauniin kukka-asetelman.

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Raakaruokaa pop up ravintolasta

Ohjelmassa tänään oli pop up ravintolassa vierailu. Valitsimme paikaksi Sweet & Green raakaruoka ravintolan. Raakaruokailu ei ole minulle ennestään tuttua, joten oli hauska käydä tutustumassa tällaiseen kun mahdollisuus tuli.

Kuten kuvasta näkyy tämä pop up ravintola oli suunniteltu ja toteutettu hyvin. Ruoka oli maistuvaa ja puitteet pop up ravintolaan juuri sopivat. Paikan päältä sai myös ohjeita ja tietoa raakaruokailusta.

Viime ravintolapäivänä kävimme syömässä vanhassa mummonmökissä lohikeittoa ja mustikkakukkoa. Aivan ihana tunnelma ja maukasta ruokaa.

Näistä ruokailukokemuksista en olisi päässyt nauttimaan jos tällaista ravintolapäivää ei olisi keksitty. Kunnia kuuluu helsinkiläisille ystävyksille Antti Tuomolalle, Olli Sirenille ja Timo Santalalle, jotka vuonna 2011 lanseerasivat idean. Nykyään ravintolapäivää vietetään ainakin 15 eri maassa Suomen lisäksi. Huima menestys parissa vuodessa!


perjantai 15. helmikuuta 2013

Brownies kermavaahdolla


Vuohenjuustopiirakan päälle oli mukava tarjota brownieta kermavaahdolla. Suklaana toimi reilunkaupan luomu tumma suklaa. Ohjeen löysin Houkuttelevaa ruokaa keräilysarjasta.
Helppoa ja hyvää! Tulen tekemään toistekin.
  • 2 munaa
  • 2dl sokeria
  • 100g tummaa suklaata
  • 100g voita
  • 2dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1dl hasselpähkinärouhetta
  1. Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi
  2. Murra suklaa paloiksi ja sulata voin kanssa kuuman vesihauteen päällä
  3. Sekoita muna-sokerivaahto sulatettuun suklaaseen
  4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita suklaaseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi.
  5. Voitele vuoka (noin 20X25cm) ja kaada taikina vuokaan.
  6. Paista 175 asteessa 30 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ennen kuin leikkaat paloiksi.

Niin tämä maailma muuttuu. Ennen internettiä ruokaohjeita kerättiin kansioihin ja leikekirjoihin. Nykyään googlesta löytyy huima määrä ohjeita jokaiseen lähtöön.
Itse pidän edelleen näistä "vanhan ajan" menetelmistä. Silloin tietää että ohjeet ovat menneet aikamoisen seulan läpi, koska ovat päässeet julkaistavaksi kirjoihin. Oma leikekirja on tietysti näihinkin verrattuna yliveto. Sinne olen koonnut parhaita vastaan tulleita reseptejä.
Pitäisi oikeastaan päivittää leikekirja. Voisi karsia turhat reseptit pois ja ruveta keräämään netistä uusia hyväksi havaittuja ohjeita. Usein käy nyt niin, että kun haluaa kokeilla jotakin uutta, etsii sen netistä ja kun seuraavan kerran tarvitsisi ohjetta, ei se sama enää löydykään niin helposti.

torstai 14. helmikuuta 2013

Vuohenjuustopiirakka

Saan huomenna rakkaan ystävän kylään ja tein meille tänään vuohenjuustopiirakkaa. Ohjeen löysin "sitruunaruoho" blogista. Hyvää tuli vaikka ohjeen mukaan en päässyt täysin tekemään kun jääkaapista löytyikin vain yksi muna.


No, se kuvaakin hyvin suhtautumistapaani leipomiseen.
Kunhan nyt vähän sinnepäin ja sitten ihmettelen kun lopputulos ei ollut ihan sitä mitä piti ;)

Tästä se lähtee

Perustin blogin mammalomailun iloksi itselle ja toivottavasti myös jolle kulle muulle.
Mieltäni lähellä ovat reissuilu, liikkuminen luonnossa, kädentaidot ja hyvä ruoka, joten niitä ainakin tämä blogi tulee pitämään sisällään. Valokuvaus on suht uusi mielenkiinnon kohteeni ja siinä tarvitsen vielä paljon harjoitusta. Samoin kuin kuvien sommittelussa, ruokien esille panossa ja myös itse kirjoittamisessa. Mutta hiljaa hyvä tulee, joten pyydän kärsivällisyyttä alkumetreille.